LED-лампи — переваги перед іншими джерелами світла

LED-лампы — преимущества перед другими источниками света

Світлодіодне освітлення сьогодні ми бачимо всюди — від приватних будинків до великих підприємств, від підсвітки у магазинах з продажу діамантів до освітлення артоб’єктів. Дійсно, LED лампи мають багато переваг за якими перевершують більшість моделей, які наявні в сучасних магазинах. Давайте порівняємо світлодіодні вироби з лампами іншого типу, щоб наочно побачити різницю.

лед-лампочка
LED-лампи — переваги перед іншими джерелами світла 1

 

Світлодіодна та галогенна лампа

 

Галогенні лампочки з різним типом цоколю залишаються сьогодні дуже популярними. Вони мають яскраве світло, та невисоку вартість. Такий різновид ламп використовують в побуті, на виробництві, для створення підсвітки у вітринах, та навіть для автомобільного тюнінгу. Але при виборі більшість споживачів надають перевагу світлодіодним лампам. І ось чому:

  • світлова віддача лед-ламп значно вища за галогенні. LED-лампочка видає до 120 Лм на 1 Вт потужності, тоді як галогенна всього 15-25 Лм. Це значить, що перша модель споживає електроенергії у 5 разів менше, ніж друга;
  • в середньому галогенні лампи розраховані на 2000 годин світіння, тоді як світлодіодні працюватимуть до 20 000 годин. В деяких моделях цей показник може досягати 100 000 годин світіння;
  • температура світіння у галогенних 2700-3000К, тоді як лед лампочки випускаються в усіх світлових спектрах.

 

Зручним є те, що галогенні види ламп можна замінити сучасними світлодіодними, адже останні мають широкий асортимент цоколя, та працюють при напрузі від 12 В до 220В.

 

LED-лампа та розжарювання

 

Довгий час для освітлення будинків люди використовували лампи розжарювання. Але з розвитком технологій їх почали заміняти світлодіодними з таких причин:

  • лед моделі перевершують лампи розжарювання за рівнем світлопередачі. У першої цей рівень досягає 120 Лм на 1 Вт, тоді як у другої всього 10 Лм/Вт;
  • із самої назви “розжарювання” зрозуміло, що модель нагрівається, і  температура її поверхні може досягати 220 градусів, що є небезпечним. Людина здатна обпектися, або ж станеться займання;
  • лед лампи мають значно вищий коефіцієнт корисної дії, і працюють в середньому на 40 000 годин довше.

Але є й такий параметр, за яким світлодіодна лампа все ж поступається конкурентці — це ціна. Лампа розжарювання має значно нижчу вартість.

лампа розжарювання
LED-лампи — переваги перед іншими джерелами світла 2

 

Світлодіодна та енергоощадна лампа

Ці дві моделі завжди конкурували між собою. І людині не обізнаний у темі освітлення буде важко визначити, яка з них ефективніша. Адже назва “енергоощадна” говорить сама за себе – економія на першому місці. Порівняємо їх за ключовими характеристиками:

  • споживання електрики: не дивлячись на назву, енергоощадна потребує більше потужності, ніж лед-лампа, щоб видати світловий потік однакової інтенсивності;
  • у складі енергоощадної є ртуть, тож її пошкодження може бути небезпечним для людини, та навколишнього середовища;
  • незалежно від кольору світіння, так звана економка при вмиканні має мерехтіння світла, яке шкідливе для зору, та може викликати втому і сльозіння очей;

Крім того, LED-лампочка працюватиме значно довше, та матиме яскравіше світло. А ще енергоощадна модель під час роботи може нагріватися до 60 градусів, що в свою чергу здатне призвести до легких опіків, якщо до лампи доторкнутися відкритою ділянкою тіла.

 

Світлодіодна та люмінесцентна лампа

Почнемо з того, що люмінесцентні моделі мають в складі пари ртуті, які необхідні для запалювання електродуги. Цей компонент є отруйним для людини, тому від такого освітлення краще відмовитися на користь екологічних LED-ламп.

Як і в інших випадках, світлодіодні моделі мають вищий ККД, потребують менше електроенергії для яскравого світіння, довше служать, та не потребують особливих методів утилізації. Тож, для освітлення свого помешкання, чи іншого приміщення краще використовувати LED-лампочки. Вони мають широкий асортимент цоколя, температури світіння та потужності, тож знайти оптимальний варіант буде не складно.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *