Загадковий світ LED-ламп — міфи про виріб, його плюси та мінуси

лед лампа

Створення світлодіодної лампи стало революцією у галузі освітлення. Яскравий, з тривалим терміном служби, і недорогий виріб швидко став витісняти на ринку інші застарілі моделі. Як і будь-який новий винахід, LED-лампа зразу ж обросла міфами і різними здогадками щодо її безпечності. Чи дійсно світлодіоди здатні викликати сліпоту? Як виготовлення виробу впливає на екологію? Давайте розбиратися.

 

лед лампа
Загадковий світ LED-ламп — міфи про виріб, його плюси та мінуси 1

 

Найпоширеніші міфи про LED-лампи

 

Перше, про що замислюється людина купуючи щось у свій дім — як це впливатиме на її здоров’я? Стосовно світлодіодів, то покупців цікавили дві речі: шкода зору, та ультрафіолетове випромінювання. За запевненням виробників, ні те, ні інше споживачам не загрожує, якщо використовувати LED освітлення правильно.

  • вплив на людський зір: за наявною статистикою небезпеку несе будь-яке джерело світла через випромінювання. Це в свою чергу може негативно впливати на органи зору. Спираючись на ці дані, в Європі був розроблений фітобіологічний стандарт безпеки, за яким всі джерела світла можна поділити на чотири категорії від 0 до 3. Якісні LED-лампи мають нульовий, або перший рівень, тому безпечні для зору. Також, споживачі переймаються через можливу пульсацію світлодіодів. Однак, це джерело світла є безінерційним, тому швидко вмикається і вимикається без ефекту мерехтіння.
  • стосовно УФ променів від LED освітлення, то тут турбуватися немає про що. Діапазон випромінювання світлодіодних ламп не перевищує 400 нім. Це так звані м’які хвилі, які не шкідливіші за денне світло.

Ще один поширений міф про світлодіодні лампи — це їх чутливість до низьких та високих температур. Дійсно, LED освітлення не любить спеки, через це знижується їх термін служби. Але виробники використовують спеціальну термопасту, радіатори чи інші конструкторські рішення, щоб захистити діоди від перегріву, та зробити їх роботу ефективною. А от холоду, навпаки, такі лампи не бояться. Що нижче температура, то яскравішим буде світло.

Тож, як бачимо, світлодіодні лампи високої якості від сумлінного виробника цілком безпечні для здоров’я людей та тварин. А ще можуть працювати за будь-яких умов, якщо збережені всі виробничі вимоги під час розробки.

 

Недоліки та переваги світлодіодного освітлення

 

Як і будь-який сучасний виріб, LED-лампи мають як плюси, так і мінуси. Почнемо з хорошого:

  • тривалий термін експлуатації. При щоденному використанні протягом 6 годин підряд, однієї лампи вистачить на строк до 5 років;
  • низьке споживання електрики. У порівнянні з лампою розжарювання, світлодіодній треба в 6 разів менше енергії;
  • стійкість до механічних пошкоджень. Більшість лед-ламп зроблені з міцного пластику, металу чи кераміки – надійних матеріалів, які захищають її технічну частину;
  • майже не нагріваються під час роботи, тому їх безпечно використовувати навіть із натяжними стелями без ризику загоряння;
  • світлодіодні лампи екологічні, не мають у своєму складі шкідливих компонентів, та не потребують специфічної утилізації.

До переваг також можна віднести швидкий нагрів виробу, без мерехтіння та тьмяного кольору. Для цього лампі потрібно трохи більше секунди. Довга гарантія — ще один беззаперечний плюс. Більшість брендів дають гарантію на свої вироби від 3 до 5 років.

 

гірлянда
Загадковий світ LED-ламп — міфи про виріб, його плюси та мінуси 2

 

Щодо мінусів LED-ламп, тут можна виділити наступні пункти:

  • якщо виріб помістити у закритий плафон, тоді яскравість світла буде нижчою. Тому виробники радять встановлювати світлодіодні лампи у відкриті світильники. Але в цьому випадку лампа може засліплювати очі через свою яскравість. Вихід є – можна купити більш потужну лампу, та все ж накрити її плафоном, щоб зберегти зір;
  • як добре не була б захищена конструкція, ефективність роботи діодів знижується при температурі +60 градусів;
  • ціна – світлодіодні лампи мають досить високу вартість. Але враховуючи, що ви придбаєте один виріб на 5 років, то її вартість окупиться вже через 2 роки.

Тож, врахувавши всі плюси та мінуси світлодіодних ламп, ви визначитеся, чи підходять вони для освітлення вашого дому, офісу, чи виробничого приміщення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *